u18-smartwatch-bluetooth-gps-wifi-okosora-teszt/2015/09/27

U18 SMARTWATCH Bluetooth, GPS, WIFI okosóra – teszt

2015. szeptember 27. Teszt delmaster

A www.tinydeal.com eljuttatott hozzánk egy forradalmian új okosórát, mely minden olyan funkciót ellát és képvisel, melyre szükségünk lehet. Ez a termék az U18 Bluetooth International Smart Watch nevet viseli vagy egyszerűbben: U18 Smart Watch.

U18 SMART WATCH BLUETOOTH GPS WIFI

Oldalunkon bemutattuk már az elődöket (U8, U10), azonban ez az új verzió messzemenőleg felülmúlja és elkerüli őket mint tudásban, mint formavilágban, ezért alaposan megvizsgáltuk.

.

DSC_2955 DSC_2957

.

Fekete, hengeres papírdobozban érkezett meg hozzánk az U18 okosóra, melyen nem látható specifikáció és a termék fotója sem. Egyszerű, letisztult forma. A csomagolást kinyitva elénk tárul a fehér szivacságy között lapuló óra, mely egy védőtasakban foglal helyet. Alatta találjuk a micro USB kábelt, illetve a kétnyelvű (angol, kínai) használati útmutatót.

DSC_2960

250 x 40 x 11 mm méretével aligha tűnik ki a megszokott karóráktól. Szíja erős gumiból készült, melyet csattal tudunk rögzíteni a kívánt méretben. A felső részen rozsdamentes fém található, mely masszív védelmet nyújt a mechanikai sérülésektől. Az okosóra IPS kijelzője 240x240 pixel felbontású, illetve 1.54 inch átmérőjű érintőképernyő. Szemből megfigyelhetjük, hogy a kijelző alatt egy kapacitív gomb kapott helyet, mely egy dőlt U betűben mutatkozik. Ez látja el a vissza, kilépés, visszalépés funkciókat, illetve hosszan nyomva a futó alkalmazásokat listáját tárja elénk. A bal oldali élen a hangszóró került kialakításra, míg a jobb oldalon az egyetlen fizikális gomb és alatta a micro USB port. A kettő között egy beépített mikrofonnyílást fedezhetünk fel. Maga az óra műanyag, kellemes tapintású és megfelelő súlyérzetű borítást kapott. Az eszköz mérsékelten cseppálló.

.

DSC_2972 DSC_2969
DSC_2966 DSC_2967

.

Az okosórában MTK6571 dual core processzor dolgozik, melyhez 512MB RAM és 4GB ROM is társul. Android 4.4.2 operációs rendszer fut az eszközön, mely villámgyorsan betölt. 360mAh Li-Polymer akkumulátor adja neki az energiát, mely kb. másfél óra alatt tölthető fel a mellékelt USB kábel segítségével, bármely USB portról. AC adaptert nem ad a gyártó, mert számít arra, hogy az okostelefonnak úgyis van és erről könnyedén fel lehet tölteni. Laptopról, illetve Smart TV USB csatlakozójáról is végrehajtható a művelet, de akár az USB bemenetes autórádióról is kap megfelelő mennyiségű áramot ahhoz, hogy az akku töltődni tudjon. A teljesen feltöltött akkumulátor 10 nap készenléti időt biztosít, így ezt az órát már nem kell naponta töltenünk.

ÖSSZEKAPCSOLÁS

DSC_3037

A jobb oldali gombot hosszan nyomva tartva tudjuk bekapcsolni az okosórát, melyet követően a WELCOME felirat köszönt minket. Ezután elővesszük az okostelefont, melyen aktiváljuk a Bluetooth kapcsolatot. Az órán alapból aktív a funkció, így nem kell keresgélni a menüben. Ha az U18 eszközt megtaláltuk a listában, akkor csatlakozzunk hozzá. Ekkor az okosóra gombnyomás nélkül, azonnal elküldi a „USMART.apk” alkalmazást a telefonra, melyre mindenképpen szükségünk van. Ez egy igen hasznos funkció, ugyanis nem kell az interneten keresgélnünk szoftver után; alapból rendelkezésünkre áll.

Telepítés után indítsuk el a szoftvert és a "pair" gomb megnyomásával kapcsoljuk össze a két eszközt. Emlékezzünk vissza, az U8 és U10 órák esetében a Beállítások \ Kisegítő lehetőségek menüpont alatt kellett engedélyt adni az alkalmazásnak ahhoz, hogy az adatainkhoz hozzáférjen, illetve vezérelni tudja a telefonunkat. Az U18 esetében sokkal egyszerűbb a helyzet: önálló Android rendszerének köszönhetően erre nincs szükség, ugyanis a szoftver közvetlenül képes a telefon és az okosóra között teljes körű kapcsolatot kialakítani.

Az USMART szoftverben lehetőség van az okosóra beállításaira, illetve a később bemutatott funkciók adatainak kinyerésére. Vessünk egy pillantást magára az alkalmazásra, hogy is néz ki:

.

DSC_3128 DSC_3130 DSC_3137

.

HASZNÁLAT

Az alapképernyőn a digitális óra, dátum és a lépésszámláló aktuális állása jelenik meg. A menüt úgy érhetjük el, hogy a képernyőt balra vagy jobbra csúsztatjuk, így végiglapozhatunk a menürendszeren.

DSC_3111

Hasonló a menü szerkezete, mint az elődöknél, azonban sokkal több funkciót kapott. Balról-jobbra az alábbi menüpontokat találjuk: Apps, Connection, Multimedia, Remote Camera, Phone, People, History, Notification, Pedometer, Find phone, Sleepmonitor, Weather, Settings, Music, Sound Record, Schedule.

.

DSC_3040 DSC_3041
DSC_3042 DSC_3043

.

A programokon (Apps) belül további lehetőségek tárulnak elénk: Browser, Clock, Downloads, File Manager, Gallery, People, QQ, Stopwatch, Timer, WeChat, du, Connection, Multimedia, Remote Camera, Phone Compass, Pedometer, Sleepmonitor, Find phone, History, Weather, Notification, Settings, Music, Sound Record, Schedule. Érdemes megjegyezni, hogy ezen menüpont közül nagyon sok megtalálható a korábban felsorolt alapmenüben is. Amennyiben telepítünk rá applikációt, szintén itt fog megjelenni az ikonja. Mi a Facebook és Youtube alkalmazást töltöttük le, de sajnos nincs Google Play webáruház telepítve rá, így a Google-ben közvetlen elérést kerestünk az apk fájlokhoz.

.

DSC_3052 DSC_3057 DSC_3059
DSC_3064 DSC_3070 DSC_3073
DSC_3079 DSC_3080 DSC_3091
DSC_3165 DSC_3152 DSC_3140

.

A beállításokban kiválaszthatjuk a rendszer nyelvezetét, de sajnos a magyart nem támogatja, így ennek hiányában marad az angol. A felhasználható adattároló 1.54GB, mivel a többit a rendszer foglalja le magának. Bővítésre nincs lehetőség, ugyanis nem lett kialakítva microSD kártyafoglalat az okosórán. A gyártó alapból két videót és egy teljes mp3 zenét tett az eszközre, így ki tudjuk próbálni az óra hangzását. Mikrofonja zajszűrős és magas minőségben rögzíti a felvételt, míg hangszórója tiszta, torzításmentes. Képernyőminősége az IPS technológiának köszönhetően csodaszép: minden szögből és irányból kiválóan lehet látni. Számlálója és stoppere pedig a sportok szerelmeseinek kedvez, hogy minden egy karnyújtásnyira legyen. WiFi vevője megegyezik a tesztben használt okostelefonéval, már ami a vételi erősséget és minőséget jelenti. A gyárilag telepített böngészőjével szörfölhetünk a világhálón, csupán az előugró billentyűzettel kell megbirkóznunk, mivel annyira parányiak a betűk rajta, hogy az már ujj akrobatikát kíván: nagyobb kezű és nem túl ügyes egyének ne is próbálkozzanak vele!

DSC_3099

.

DSC_3104 DSC_3087 DSC_3109

.

Az óra megjelenése és stílusa az USMART alkalmazásban egy érintéssel változtatható, így kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelőt. Továbbá állíthatjuk a háttérképet, a kontrasztot és a fényerőt is, de ezen funkciók már az okosóráról is elérhetők.

.

Connection: Itt választhatjuk ki, hogy mely készülékre szeretnénk csatlakozni
Multimedia: Okostelefon multimédiájának távvezérlése
Remote Camera: A telefon kameráját teljes körűen irányíthatjuk
Phone: Telefon funkciók elérése
People: Névjegyzék
History: Hívásnapló
Notification: Beérkező üzenetek (SMS) olvasása
Pedometer: Lépésszámláló
Sleepmonitor: Alvásfigyelés
Weather: Időjárás
Settings: Beállítások
Music: Zenelejátszó
Sound Records: Hangrögzítő
Schedule: Tevékenység napló
Browser: Böngésző
Clock: Ébresztőóra
Downloads: Letöltések
File Manager: Fájlkezelő
Gallery: Kép- és videó galéria
Stopwatch: Stopper
Timer: Időzítő
Compass: Mágneses iránytű
.

Az Anti Lost funkciót már korábban bemutattuk, de ismét érdemes megállni egy percre ennél a menüpontnál. Aki nem ismerné, annak eláruljuk, hogy ez egy lopás elleni védelem, mely abban nyilvánul meg, ha az okosóra és a telefon között megszakad a Bluetooth kapcsolat, akkor riaszt az óra. Ezzel meg tudjuk gátolni a telefonunk elvesztését. A funkció másodlagos szerepe: a telefonunk helyzetének ismerete. Pl. az ágy mögé beesett telefont az ébresztési dallammal megcsengeti, így könnyedén megtalálhatjuk azt.

DSC_3065

.

DSC_3134 DSC_3137

.

A lépésszámláló egy nagyon hasznos funkció azok számára, akik sokat járnak természetben, sokat sportolnak vagy egyszerűen csak fogyni szeretnének. Az óra képes a beépített szenzornak köszönhetően a megtett utat kiszámolni, illetve az elégetett kalória értékét megbecsülni. Persze lehet vitatkozni, hogy mennyire pontos az eszköz: mi mindenesetre kipróbáltuk!

KAPCSOLAT

Az okosóra rendelkezik Bluetooth, WIFI és GPS kommunikációval is, mely az eszköz egyik sajátosságának tekinthető. Önállóan képes a vezeték nélküli internethálózatra csatlakozni, így az órán közvetlenül böngészhetünk. Ez a funkció egyébként azért is lényeges, mert az időjárási adatokat automatikusan frissíti és ugyebár ehhez netkapcsolatra van szüksége. Amennyiben nem használjuk ez utóbbit, nyugodtan kikapcsolhatjuk a WIFI-t, így energiát spórolunk meg.

DSC_3085

A Bluetooth-nak a telefonnal való összekapcsolásban van fontos szerepe, illetve a fájlok készülékek között történő küldésénél nélkülözhetetlen. Szintén kikapcsolható abban az esetben, amennyiben nem szeretnénk a telefonhoz „kötni” a működését; önálló karóraként használnánk.

.

DSC_3164 DSC_3158

.

A GPS-vevő hasonlóan az okostelefonokhoz megtalálható az okosórában, viszont a használata már kicsit eltér az ott megismertektől, ugyanis GPS Trackerről beszélünk és nem navigációs szoftvert futtató lehetőségről. Képes dokumentálni az aktuális pozíciónkat, s később az USMART alkalmazásban bármikor a térképre vethetőek a koordináták, mely alapján elkészíti a szoftver a trackert. Első indításkor nagyjából 5 perc alatt találta meg a helyes pozíciót szabad ég alatt.

Arra nem találtunk megoldást, hogy az aktuális funkciónk GPS koordinátáját kiírja az óra; pedig ez is nagyon hasznos lenne. A tracker az okosórán készül, viszont az USMART applikációban a telefon GPS-e is szükséges a térképen való megjelenítéshez. Picit érthetetlen számunkra, hogy miért van erre szükség, de a lényeg, hogy működik a track készítés.

SPECIFIKÁCIÓ

Op.rendszer: Android 4.4.2
CPU: MTK6571
RAM: 512 MB
ROM: 4 GB
Bluetooth: v4.0
Kijelző: 1.54″, 240×240
Képernyő típusa: IPS, érintőképernyő
Akkumulátor: 360mAh Li-Polymer
Készenléti idő: 10 nap
Extrák: Bluetooth, WiFi, GPS, Pedometer, Kronográf, Mágneses iránytű, Naptár, Ébresztő óra
Funkciók: Alvás minőség ellenőrzés, SMS-szinkron, Telefon funkciók, Kamera távirányítás, Önálló internethasználat (WiFi), Folyamatos élő időjárás
Mérete: 250 x 40 x 11 mm
Súlya: 52 g

.

ÖSSZEGZÉS

Az U18 okosóra a kategóriájának jelenlegi tróntartója, melyet magas szintű tudásával és formaiságával vívott ki magának. Végre olyan kijelzőt kapott, amely minden szögből tökéletesen látható és még az erős napsütés sem zavarja meg az olvashatóságát. Akkumulátora megfelelő üzemidőt biztosít a használathoz, így nem okoz problémát, ha este elfelejtjük feltenni a töltőre.

DSC_3123

Számos funkciója viszont életmentő lehet egy adott helyzetben, ezt mindenképpen értékeljük. Az U18 jelenlegi piaci ára 92.99$ körül mozog, de ha valaki itthon szeretné megvásárolni, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis 37.990 Ft-ért kapható több hazai forgalmazónál.

A gyorsasága, önálló Android rendszere, támogatása és a funkciók stabil működése miatt bátran ajánljuk! Rendkívül esztétikus megjelenést ad és mindamellett kényelmes viselést eredményez!

ajanlott

Köszönjük a Tinydeal-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

tinydeal

Írta: Teszt delmaster