adata-xpg-infarex-k10-billentyuzet-teszt

ADATA XPG Infarex K10 billentyűzet teszt

2019. július 28. Ficsor Tamás Billentyűzet

Sokak számára ismerős lehet a tajvaniak neve, hisz rengeteg jó minőségű hordozható HDD-ket, SSD-ket, és memória modulokat dobtak már a piacra. Miután a gaming mániában nagy bizniszt találtak a gyártók, sokak egy új brand-et indítottak házon belül. Nem kell messze mennünk, elég az ASUS-ra vagy a Kingston-ra, Hama-ra vagy Logitech-re gondoljunk.

Az Adata is beállt a sorba és az XPG márkanév alatt már bőven akadunk gyors M.2 SSD-be, nem mindennapi küllemű RGB RAM-ba, illetve különböző perifériákra, egérpadra. Most egy belépő kategóriás billentyűzetről lesz szó, az Infarex K10-ről.

Csomagolás:A doboz matt feketében tündöklik, amin maga a termék és annak a specifikációi díszelegnek. A fedelét felnyitva először a leírásba boltunk bele. Ez alatt van a termék, ami finom tapintású nejlonszerű anyaggal van be csomagolva. A dobozban mást nem is találunk csak a billentyűzetbe csatlakozó USB kábelt, ami 1,8 m hosszú

Külső, belső:

Az Infarex K10 egy nagyon minimalista matt fekete billentyűzet, ami körül csak egy nagyon kis káva húzódik. Egy teljes értékű, 104 gomb kiosztású klaviatúráról van szó, vagyis nincs rajta hosszú i és nagy Enter.

A műanyag házon nem érződik a nagyon olcsó anyaghasználat, mindössze a kihajtható lábak nyújtanak olyan érzést, mintha mindjárt letörnének. A flexibilitás csökkentése érdekében a billentyűzet tetejére valamilyen fémlapot erősítettek. Valóban teszi dolgát, mivel a K10 csupán kis mértékben hajlik. Két helyen is látjuk a márka nevet, az egyik ilyen a Szóközön található, a másik a nyílbillentyűk feletti üres résznél.

Ami a leglényegesebb infó azaz, hogy egy mem-chanical típusú billentyűzettel van dolgunk. Ez a megoldás nem új keletű, hisz például a Cooler Master már több ilyet piacra dobott. A lényeg itt az lenne, hogy ne keljen a mechanikus billentyűzeteknél lévő prémium összeget ki fizetnünk, de mégis szeretnénk, hogy az érzés meg legyen. Tehát a hiába mem-chanical a neve attól még a K10 membrános alapon nyugszik.

Az Adata technikája nincs túl bonyolítva és ez gépelés közben érezhető is. Ezt úgy értem, hogy a perifériára sokkal inkább gumiharangos megoldás jellemző. A K10 a napjainkban futó klaviatúrához hasonlóan „shieldless” dizájnt kapott. Ez azt jelenti, hogy a „kapcsolók” köré nem raktak egy plusz műanyag elemet. Ezért is látjuk a billentyűzet tetején azt a matt fekete fém lapot, amiből kiállnak a gombok. Azért érdemes ilyen fajta terméket venni, mert nagyon egyszerű a takarítása, valamint a háttérfény is szebben mutat.

Az ABS sapkát lehúzva először is láthatjuk, hogy más fajta mechanikus sapkát is fel rakhatunk, de ami a legfontosabb az a membrános rész védelme. Az egész egy átlátszó műanyag házban nyugszik, amibe nagyon nehezen juthatnak be a szennyeződések. A ház azért is átlátszó, mert minden gombnál található egy LED.

Összesen 9 fajta effekt áll a rendelkezésünkre, amik közül némelyik elég érdekes. Van itt random színben változó, random színben lélegző, egy színben színváltozó, statikus, egy színben lélegző, piros-fehér lélegző, piros-fehér változó, fehér statikus, fehér lélegző.

A sapkákon lévő feliratok kissé vastagok, de jól olvashatók. A K10 maximum 26 gombot tud egyszerre regisztrálni. Egyes billentyűk plusz funkciót is rejtenek, amiket az Fn gombbal tudunk előhívni. Ilyen például a Win Lock, amit egyszerűen a Win gombra helyeztek. E miatt is látjuk rajta az XPG logóját és nem a Windows-ét. A bal oldali számsorokra lettek téve a fénymódok 1-9-ig. A Backspace előtti 2 gombbal a sebességet lehet növelni és csökkenteni. A Page Up és Page Down-al pedig a fényerőt állíthatjuk. A funkció billentyűk majdnem teljes egésze fel lett használva, így ott találjuk a multimédia vezérlőket, de a keresőt, e-mailt vagy a számológépet is el tudjuk indítani.

A klaviatúra alján látható 4 gumis láb, de a kihajható emelőkön sajnos nincs ilyen. Érdekes, hogy a fenék elülső részén egy nagy mélyedést helyeztek. Olyan mintha egy csuklótámasz helye lenne kialakítva, amire lehet, hogy szükség is lenne, mivel alapállásban a ház hátulja kicsivel több, mint 2 cm magasan, viszont a lábakat kinyitva már közel 3,5 cm-en van. És ehhez még hozzá mennek a házból kiálló gombok.

A kábelről nem sok mondanivaló van. Aranyozott végű, fekete, szövet borítású USB kábelről van szó, ami 1,8 méter hosszú.

Tapasztalat, vélemény:

Alapjába véve nem rossz az Adata megoldása. Az anyagminősége véleményem szerint rendben van. Egyetlen pontja volt, ahol mindig aggódtam, hogy letörik, az a kihajtható lábak voltak. A felső, valamilyen fém lap mereven tartja az amúgy műanyag házat. Semmilyen kopogást, nyöszörgést nem ad ki a periféria. A kiálló gombos dizájn elég megnyerő, ráadásul így a takarítás is könnyebb.

A mem-chanical megoldás nem új keletű. Talán a Cooler Master hozta be először ezt a technológiát még a MasterKeys Lite L-nél, amit volt szerencsém kipróbálni és el tudom mondani, nagyon jó lett, hisz valóban át lehet élni a „hibrid” érzést. Viszont az Adata verziója inkább a membránra hajaz. Az oké, hogy hoztak bele egy olyan csavart, hogy a mechanikus sapkákat is rá tudjuk rakni, valamint maga a szerkezet is a drágább variációkra hajaz, de ez nem ad hozzá az élményhez. Az biztos, hogy, így az élettartatom megnövelték, mivel az műanyag háznak köszönhetően a gumiharanghoz nem vagy csak nagyon nehezen jutnak el a szennyeződések.

Az átlátszó „kapcsolóháznak” további pozitívuma az, hogy a LED fények szépen mutatnak és jól elhatárolja a gombokat egymástól. Összesen 9 különböző érdekes effektet kapunk 7 különféle színben. Az érdekes szót nem feltétlenül pozitív értelemben kell érteni. Hiper szuper fényáradatatokra ne számítsunk. Őszintén szóval pár effekt meglétét nem értem, ahogy azt sem, hogy miért csak 1-2-nek lehet állítani a 2 lépcsős fényerejét. Egyébként az effekt sebessége 3 lépcsőben változatható.

Mechanikus billentyűzet után furcsa volt a gépelés, főleg azért mert muszáj voltam teljesen lenyomni a gombokat. Az elején sokszor előfordult, hogy több karaktert nem érzékelt a gép, ami nem a miatt volt, mert rossz a periféria, hanem azért mert nem nyomtam le koppig a karaktereket. A mindennapokban Cherry MX Red kapcsolós billentyűzetet használok, ami lineáris, vagyis nem lehet érezni a 2 mm-nél lévő érzékelési pontot. A K10 4 mm-es billentyű úttal rendelkezik, amit ki is kell használnunk.

Pozitívumként ki tudom emelni, hogy a K10-en halkan lehet gépelni. Ahhoz, hogy kényelmesen elérjünk minden gombot, talán szükségünk lehet egy csuklótámaszra, mivel a klaviatúra elég magas.

Azt nem mondom, hogy az Adata már lekéste ezt a gaming periféria vonatot, mivel mindig jó új megoldásokkal találkozni, de véleményem szerint a K10 nem sikerült fényesre. Már abból kiindulva is, hogy nem magyar kiosztású, de még csak nem is EU-s vagy UK-es. Árát tekintve az Adata webshopjában 35 dollárért van feltüntetve, viszont a hazai boltokban még nem találkoztam vele, de véleményem szerint 12-14 ezer forintért lehet majd meg vásárolni. Ha egyáltalán lehet majd kapni. Továbbá ez nem mem chanical, hanem "sima" membrán megoldású. Az pozitívum, hogy minden gumi harang önálló házban lapít, de a benne lévő okosság semmilyen mechanikus érzést nem ad. Sőt, ami még szomorú is, hogy a dobozon látható fény effekttel nem is rendelkezik. 

Ha jobban körül nézünk, akkor találunk sokkal jobb ajánlatokat is. Én ismét csak a már említett Cooler Master termékét tudom felhozni, amit kb. 17 ezer forintért tudunk megvásárolni és gyönyörű RGB színekben is pompázik. Ehhez ráadásul kapunk egy egeret is. Valamint, ha még összespórolunk pár ezrest, akkor a mechanikus körökbe is be tudunk nézni, mivel a 20-24 ezer forintos lépcsőkbe a Cooler Master ide is pozícionált termékeket, amik szintén jól sikerültek.

Cooler Master MasterKeys Lite L Combo: KATT 

Cooler Master CK550: KATT

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: