high-end-gepeles-corsair-k70-mechanical-gaming-keyboard-teszt/2016/10/09

High-end gépelés – Corsair K70 Mechanical Gaming Keyboard teszt

2016. október 09. Ficsor Tamás Billentyűzet

Membrános vagy mechanikus? Az örök kérdés. „Mennyi? Húsz? Harminc ezer forintos billentyűzet? Hát ugyan azt tudja, mint a pár ezer forintos.” Mondja az „egyszerű” ember, de egyáltalán nem így van. Csúnyán mondva én is ahhoz a réteghez tartozom, akinek nem adatott meg, hogy zsebből fizetni tudjak egy márkás perifériát. Így hát, mint sokan mások a membrános billentyűzeteket nyúztam, de erről készült egy hosszabb beszámoló, ezért nem is merülök ebbe bele igazán. Szóval egy ideje már arra jutottam, hogy gyűjtögetek és valami igazán jót veszek, de még mindig nem voltam meggyőződve a mechanikus verzióban. A pontot az i-re a Genesis RX75 tette, amiben igaz nem egy jó minőségű kapcsoló típus került, de arra pontosan jó, hogy belépőszinten élvezni tudtam a mechanikus mikrokapcsolók előnyeit. Azonban én inkább a minőségi termékeket keresem és már korábbam kinéztem magamnak egy gyártót, így hát egy havi fizu után sikerült beszerezni a Corsair majdnem csúcs billentyűzetét a K70 Mechanical Gaming-et.

Csomagolás:

img_20161006_153643

Mielőtt nagyon belemerülnék a tesztbe, előbb bemutatnám a csomagolását, mert már az sem kispályás és ugye nem mindegy, hogy miben érkezik a méregdrága eszközünk. A Corsair nem sajnálta a minőséget a doboz díszes részére. Fényes kissé domború mintával van rányomva a billentyűzet és a logó képe, meg az extráké is, amikről majd a későbbiekben lesz szó. Ezt a díszborítást eltávolítva kerül elő az a doboz, amiben a K70 pihen. Nagyon strapabíró kartonba csomagolták a billentyűzetet. Az az érdekes, hogy a Corsair nem használ semmi féle szivacsot, csak dobozt és nejlont. Nem mondom, hogy ez negatívum, de azért jobban érezném magamat, ha mondjuk két oldalt, valami puha anyag tartaná a perifériát. Összehasonlítás képpen a Genesis féle megoldása jó példa erre.

img_20161006_154946

De szivacs nélkül is alapos védelem veszi körül a K70-et. A vastag kábel a doboz hátsó részén kapott helyet. A billentyű alján találjuk két külön pakkban a garancia és user guide papírokat, valamint a plusz kupakokat és az azokat eltávolító eszközt. Nagyon tetszett, az hogy az utóbbi kettőt légmentesen lezárt csomagolásban találjuk, így biztos, hogy sértetlenül kapja meg azokat a vevő. A dobozban még találunk egy nagyon puha tapintású csuklótámaszt, amit csak fel kell pattintani a billentyűzet alsó részére.

Külső:  

Miután kicsomagoltuk a billentyűzetet vegyük jól szemügyre. A K70 hozza a Corsair-től elvárt stílusos megjelenést. Semmi csicsa és semmi felesleges műanyag rész nincs az eszközön. Ami azonnal szembetűnik az a 2 mm vastag eloxált és szálcsiszolt alumínium lap, ami a billentyűzet teljes felső felületén elterül. Ezzel egy nagyon strapabíró, feltűnő, valamint nagyon extravagáns klaviatúra kerekedett, persze nem rossz értelemben. Az eloxálás eljárásnak köszönhetően az alumínium lap nem fog a kezeink alatt elkorrodálni. Ráadásul két részen meg is van hajlítva, s ezzel még nagyobb merevséget értek el. Mivel a K70 felső része teljes egészében alumínium, így a kapcsolók nincsenek besüllyesztve.

img_20161006_160023 img_20161006_160055
-

Ez egyrészt azért is jó megoldás, mert a használat közben lerakódó porréteget egyszerűen ki tudjuk seperni egy kisebb tiszta ecsettel. Emellett a kapcsolókba épített kék LED fények a polírozott felületen csodásan tükröződnek és terülnek el. Ezzel el is árultam, hogy a billentyűzet kék háttérfénnyel rendelkezik, amit kapcsolónként testre lehet szabni. A billentyűkhöz visszatérve… magyar kiosztásban nem érhető el a termék, maximum csak EU-s kivitelben, mint ami a képeken is látszik. Az EU-s kivitelben nincs semmi probléma. Azért ajánlott, az EU-s, ha a kiszemelt klaviatúra nem kapható magyar kivitelben, mert a sokat használt hosszú „í” betű ugyanott található rajta. Valamint minden betű ott van, ahol lenni szokott, mindössze csak nem az a szimbólum van rá téve. Sőt, ha nagyon zavar minket a „z” és az „y” gyári pozíciója, akkor azok egyszerűen felcserélhetők a sapkalehúzóval.

img_20161006_155656
-

A mechanikus kapcsolókra helyezett billentyűsapkák ergonomikus kialakítást kaptak, de felületük elég csúszóssá válhatnak. A hozzá kapott cseresapkákkal azonban sokkal jobb tapadás érhető el, de ezek csak a leggyakrabban használt kapcsolókon tudjuk cserélni (WASD és 1-6). A feliratozásukat nagyon okosan oldották meg. Hiába van beépített LED megvilágítás, nappali fénynél a LED-ek nélkül is tökéletesen lehet látni a rajtuk lévő feliratokat. A fény jobb szórásáért a sapkák belseje fehérre lettek festve.

A normál 104 gombos kiosztás mellett találunk még dedikált médiavezérlő gombokat, amik a numerikus kapcsolók fölött helyezkednek el. Ebbe bele tartozik a Stop, Előző, Play/Pause és a Következő gomb. Ezek felett találjuk a némító gombot, valamint a görgős hangerőszabályzót, amit kiemelnék, mert fémborítást kapott.

img_20161006_160121-masolata

Balra tőle helyezkednek el a szokásos visszajelző fények, vagyis a Num Lock, Caps Lock, illetve a Scroll Look LED-ek, amik fehéren izzanak. Ezektől ismét csak balra találunk gombokat, pontosabban hármat. Az elsővel a háttérfény módjait válthatjuk, a középsővel annak fény erejét, míg a harmadik a Win tiltó gomb. A billentyűzet hátulján is találunk 1-2 dolgot. Az egyik egy USB 2.0-ás port, míg a másik egy kapcsoló, mellyel a klaviatúra válasz idejének van lehetőség beállítani 1, 2, 4 és 8 ms-os lépcsőnként, valamint egy BIOS módot is tartalmaz az eszköz, mely a gépünk újra telepítésénél lehet hasznos.  A géppel való kommunikációt USB 2.0-án végzi, ami aranyozott bevonatú. A harisnyázott majd 2 méteres kábel elég vaskosra sikerült, köszönthetően a beépített USB hubnak. amit, ha használni szeretnénk, akkor annak a csatlakozóját is be kell dugni a gépbe.

img_20161006_155610

A K70-et megfordítva találjuk annak nagyon minimalista alsó részét. Mind a négy sarkon 2 centiméter széles gumis talpak vannak. A hátsó résznél oldalra kihajtható lábakat szereltek, mely közel 1 centi magasra emeli meg a billentyűzet farát. A gyártó az első részre is tett előre nyíló lábakat, amik a hátsó résznél pár milliméterrel magasabbra emelik a billentyűzetet, de ezek csak akkor ajánlottak, amikor a csomagban található csuklótámaszt a K70-re pattintjuk. Figyelembe kell venni azt is, hogy a lábak nem gumírozottak, így azok használata növeli a csúszás esélyét. Addig nincs gond, amíg csak a hátsók vannak kinyitva, de ha ugyan ezt tesszük az elsőkkel is, akkor ajánlott a klaviatúra alá rakni egy nagyobb egérpadot, ami megfékezi azt. A felpattintható csukótámasz mintás, puha tapintású műanyag felületet kapott, aminek az alján három gumitalp található.

img_20161006_155836 img_20161006_155905
img_20161006_155943 img_20161006_160357-masolata
-

Belső:

A K70 legfőbb tulajdonsága a Cherry által gyártott mikrokapcsolók használata. Minden billentyű sapka alatt a német gyártó Red variánsú mikrokapcsolóit találjuk, amik 100%-os anti-ghosting-al rendelkeznek. Emellett megvásárolható még Brown és Blue kapcsolókkal felszerelt K70 is. Az MX Red kapcsolók minden egyes lenyomásához 45 gramm erőt kell kifejteni. Teljes lenyomáskor a billentyűk útja 4 mm, de az érzékelési pont ennek a felénél, 2 mm-nél van. A Red kapcsolóknál, mint ahogy a Black-nél sem lehet érezni sem pedig hallani, az érzékelési pont elérésénél létrejövő kattanást. Ezt a fajta kapcsolótípus a gyakorlott mechanikus billentyűzeteket használó játékosoknak, illetve a gyors gépíróknak van ajánlva, akik már teljesen biztosak abban, hogy a billentyűket minimum meddig kell lenyomni az érzékelési pontig.

img_20161006_160243

Mint már elhangzott, a K70 beépített LED háttérvilágítással rendelkezik, amit kék vagy piros változatban érhető el. Kék háttérrel csak Red kapcsolóval szerelt változat van jelen a piacon. Brown vagy Blue-val felszerelt billentyűzetekben piros fények vannak beépítve. Elérhető még egy Rapidfire változat, ami szintén piros háttérfénnyel, de már a legújabb MX Speed kapcsolókkal van felruházva.

img_20161006_160837

A nálunk járt K70 nem rendelkezik CUE támogatottsággal, így nem tudunk makrózni, sem fényeffekteket beállítani. Azonban a háttérfényt billentyűnként mégis tesztre lehet szabni, de csak manuális módon.  Valamint egy, a nyomásra felvillanó majd kialvó effekttel rendelkezik. Ha szoftveresen akarunk világítás megadni, illetve makrózni, akkor a Rapidfire, vagy a LUX széria az ajánlott vétel, amik már tartalmazzák ezt a funkciót. Természetesen a 100%-os anti-ghosting lefedettség nem maradt ki.

Tapasztalat, vélemény:

A Corsair K70 mechanikus billentyűzet az eddigi legjobb beviteli eszköz, azok közül, amiket volt szerencsém kipróbálni. A teljes alumínium felső rész masszív egyben elegáns külsőt kölcsönöz neki, valamint az egész asztalt nagyon igényesség varázsolja. Hozzáérni is kellemes főleg egy meleg nyári napon, amikor jól esik, ha egy hideg tárgyhoz érnek a kezeink/ujjaink. A Cherry MX Red kapcsolók nagyon kényelmes, gyors és, ha úgy használjuk, akkor nagyon halk gépelést biztosítanak. A beépített kék LED megvilágítás gyönyörűen tükröződik az alumíniumon, így a sapkák nem folynak egybe, hanem szépen elhatárolódnak egymástól. Az esztétika mellett a háttérfény funkcionalitásában is tökéletesen teszi a dolgát. Három szinten állítható a fényerő, de ezekből a legalacsonyabb mellett már tökéletes. A másik két lépcső, akkor ajánlott, ha fel akarunk vágni vele valaki előtt, vagy a tűző nap alatt szeretnénk gépelni. Utóbbi esetben a legegyszerűbb, ha kikapcsoljuk a fényeket, hisz a nélkül is tökéletesen lehet leolvasni a sapkákon lévő karaktereket. Egyedül az a kis gond támad, hogy a több karaktert tartalmazó kupakok alsó részén találhatókon (pl pont, vessző) kevésbé fog átszűrődni a fény, mivel a LED dióda a kupak felső részén helyezkedik el.

img_20161006_145446 img_20161006_145459
-

A billentyűnkénti háttérvilágítást nagyon egyszerűen lehet beállítani. A módválasztót kell pár másodpercig nyomva tartani addig, amíg a körülötte lévő piros gyűrű el nem kezd villogni. Ez után a kapcsolókat megnyomva választhatjuk ki, hogy melyik világítson és melyik ne. Az állapot elmentésére újra nyomva kell tartani a módválasztót pár másodpercig, amíg a körülötte villogó piros gyűrű el nem alszik. Ez után 1-2 pillanattal már a teljes és az általunk megadott módok között tudunk váltani, illetve azok fény erejét változtatni.

hdr

Azonban a csodás fények még sem olyan csodásan szuperálnak. Több kapcsolónál az a probléma fordult elő, hogy azok háttérfényének megadásánál például, ha numerikus 1, 2 és 3 kiválasztásánál az U, I és O alatti LED-ek kis mértékben, de égni kezdenek. Ugyanez fordul elő, amikor az effektet kapcsoljuk be (Ctrl hosszan és egyszer az módválasztó). Eléggé rontja az eszköz kinézetét ez a probléma, amit a videóban meg is próbáltam mutatni.

Csalódás volt számomra, hogy a Corsair mennyire nem figyelt a sapkák minőségére. Gépelésnél nem, de amikor kibontjuk a csere sapkákat, akkor tűnik fel, hogy valami nagyon gagyi hatású műanyagból készültek, amiknek kisebb erő hatására behajlik az oldaluk. A Genesis RX75 sapkái keményebbek ezeknél, pedig az csak egy belépőszintű mechanikus billentyűzet. Szinte félve nyomtam rájuk a lehúzó eszközt. Ugyanez a gond a billentyűzet összes többi kapcsolóján lévő sapkával. Sőt még foltok is vannak az oldalukon, de hozzáteszem ezek csak akkor láthatók, ha a kezünkben fogjuk azokat. A cserekupakok egyébként nagyon kényelmesek. A formájuk direkt megakadályozzák, hogy lecsússzon róluk az ujjaink. De ezeknek az a hátrányuk, hogy magasabbak a külső oldalaik, (például a W jobb oldala), így túlnyúlnak a mellette lévő sapkákon, ami zavaró lehet gépelésnél.

img_20161006_161017 img_20161006_161253
-

 

A billentyűzethez kapott puha felületű csuklótámasz számomra csak kis nyújtott kényelmi pluszt. Ha a klaviatúra elejétől nézzük, akkor az 4,5 centiméterrel lesz hosszabb tőle. Az a tapasztalatom, hogy csak kismértékben támassza meg a csuklót, de ez a test és a kezek tartásától változhat.

Összegezve újra egy felemás élmény ért, mint a Corsair M65 Pro RGB esetén. Alapjában a K70 egy nagyszerű billentyűzet. Nagyon kényelmes vele gépelni éjjel nappal, nagyszerűen néz ki a fények be és kikapcsolásával egyaránt, de még sem tökéletes. A sapkák anyagminősége szörnyű, a lábak nem gumírozottak és a fények beállításánál fellépő problémák sem teszik vonzóbbá az eszközt. Ráadásul a tesztidőszak alatt előfordult, hogy az Insert kapcsolónál a LED fogta magát és majdnem kialudt (halványan világított). Aztán pár órával később egyszer csak magához tért.  De előfordulhat, hogy ismét csak egy típushibáról van szó. Mindenesetre a Corsair K70 Mechanical Gaming durván 45.000 forintos áron kapható. Aki szoftveres támogatottságot szeretne annak pár ezer forint pluszért ott a LUX verzió, vagy egy lépcsővel lejjebb a Strafe, ami még kedvezőbb árral is rendelkezik.

New-Corsair-Logo-Blog-image

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: