jabra-freeway-autos-kihangosito-teszt/2017/05/15

Jabra Freeway autós kihangosító teszt

2017. május 15. Uszkai Dávid

Rendszeres olvasóink számára a dán Jabra neve már ismerős lehet, hisz járt már nálunk számos termékük, a Jabra Halo Smart, a Jabra Elite Sport és a Jabra Halo Free is. A mostani tesztünkben szintén egy Bluetooth-os eszköz lesz a főszerepben ám ezúttal nem egy fülhallgató, hanem egy autós kihangosító mely a Freeway nevet kapta. Mielőtt viszont jobban belemennék a részletekbe engedjétek meg, hogy megköszönjem a Jabra-nak, akik rendelkezésünkre bocsájtotta a Freewayt.

A doboz fekte-sárgás dizájnt kapott, feltüntetve körös-körül a kihangosító legfontosabb tulajdonságait. Ezek közül a legfontosabbak: HD hang, zajszűrés, FM transzmitter, automatikus be/kikapcsolás a mozgás érzékelőnek köszönhetően, hangvezérlés, 2 telefon csatlakoztatása egyidejűleg és 7 watt-os hangszóró egészen 14 órás beszéd idővel és 40 nap készenléti idővel.

A dobozt kinyitva találjuk magát a kihangosítót, az USB kábelt, a szivargyújtós töltőfejet és a használati utasítást többek között magyar nyelven is. Miután kivettük az eszközt csupán annyi a dolgunk hogy a jobb oldalán található gombbal bekapcsoljuk és máris csatlakozhatunk is a telefonunkkal. A csatlakozást hangutasítások is segítik, de ha nem boldogulnánk ott van a használati utasítás is ahol részletesen el van magyarázva minden. Maga a Freeway nem egy nagy „hangszóró” méretét tekintve 99 mm x 120 mm x  19 mm. A hátán található fogó segítségével pedig rögzíthetjük elsősorban a napellenzőre vagy ha jobban tetszik a kocsi műszerfalára is lefektethetjük. Mi a napellenzőt preferáltuk, hisz így van a legközelebb hozzánk maga az eszköz, itt tudjuk elérni a legkönnyebben a gombokat akár vezetés közben is. Miután sikerült a telefonunkkal rácsatlakozni minden ugyan úgy működik mint egy sima Bluetooth-os eszköz esetén a beépített hangszórók segítségével lejátszhatjuk a telefonunkról a különböző hangokat, a beépített mikrofon segítségével pedig hívásokat is fogadhatunk.

A Jabra Freeway-en 6 gombot találunk melyből kettő a hangerőszabályzó, egy a némítás, egy felel a hangvezérlés bekapcsolásáért, egy az FM transzmitter módért egy pedig a hívás válaszolásért/visszautasításért.

Egy ilyen eszköz esetében nem csak az fontos, hogy mi halljuk a másik félt hanem az is, hogy ő is halljon minket és ne csak a kocsi zúgását, hisz valljuk be elég hangos tud lenni egy kocsiban főleg hogyha nem csak a városban kocsikázunk, hanem épp országúton vagy autópályán vagyunk több 100 km/h-ás sebességgel. Szerencsére a Jabra-ban ezúttal se kellett csalódnunk, minden körülmény között remekül vizsgázott az eszköz, mi is tisztán hallottuk a másikat és ők is jól hallottak minket, tehát a zajszűrés tényleg nagyon jól működik a Freewayben. Ez részben annak is köszönhető, hogy a napellenző van a legközelebb a fejünkhöz, így a hang nem tud úgy elveszni a nagy zajban.

A hangzásért ahogy már korábban is említettem három 7 wattos hangszóró felel mely igazán impozáns szám a többi ehhez hasonló eszközhöz képest.

A gombok elrendezése is nagyon jó, hisz egy gombbal tudjuk fogadni/visszautasítani a hívásokat, a hangot is állíthatjuk, sőt a hangutasítást bekapcsolva angolul beszélhetünk is a Freewayhez aki végrehajtja azokat az utasításokat amiket mondunk neki, legyen az egy szám telefonálása vagy egy zeneszám átugrása. A másik nagyon hasznos funkciója ami sokak számára érdekes lehet az az FM transzmitter mód. Az FM gombot megnyomva egy frekvenciát kapunk melyet a hangerő fel/le gombokkal vihetünk előre vagy hátra és ezt megkeresve az autónk rádióján hallhatjuk a telefonunk hangját, pont úgy mint egy átlagos FM transzmitter esetében amit bedugunk a szivargyújtóba. Ez nagyon hasznos funkció tud lenni, főleg az olyan kocsikban ahol nincs Bluetooth-os rádió, hisz így hallgathatunk zenét a kocsi hangrendszerén keresztül, hallgathatjuk a GPS irányokat vagy épp telefonálhatunk ezen keresztül.

Összeségében a Jabra Freeway-ről csak pozitívumot tudok említeni, hisz ezek a tulajdonságok  mint a 7 wattos hangszóró, HD hangminőség, könnyű kezelhetőség és FM transzmitter a piacon kapható egyik legjobb autós kihangosítóvá teszi a Jabra Freewayt. A Freeway 100 dolláros áron megvásárolható a gyártó honlapjáról.

 

Írta: Uszkai Dávid