lg-27gl850-b-gamer-monitor-a-javabol

LG 27GL850-b : gamer monitor a javából

2020. október 04. Kocsis Bence Monitor

Nemrégiben kipróbáltuk a BenQ EX2780Q-t mely a gyártó 2.1-es hangrendszerrel és kiváló paraméterekkel ellátott megoldása. Most az LG felé vettük az irányt és hasonló kvalitásokkal rendelkező megjelenítő került górcső alá. Az LG 27GL850-b a tavalyi év második felében került a boltok polcaira és szinte minden médium - az apróbb hiányosságokat leszámítva - szuperlatívuszokban nyilatkozott róla, ha a kategóriáját nézzük. 

Külső:

Az LG 27GL850 egy 27 hüvelykes kijelzővel ellátott monitor. kikapcsolt állapotban szinte kávamentes, az alsó részt leszámítva, ahol helyet kapott az LG logója és egy NVIDIA G-SYNC matrica, mely az ezirányú támogatást jelenti. A külsőt tekintve elég gamer a megjelenés, hisz a talp egy vadászrepülő szárnyait idézi és a hátoldal sem hétköznapi. 

Az állvány - talp és tartókzol - kimondottan pofás megoldás, hisz nem azonnal csatlakozik a monitor hátsó részéhez, hanem eltávolofik a monitortól és egy 90 fokos idommal tartja meg a méretes kijelzőt. Ami az állványt illeti, sok lehetőséget ad a variálásra. 11 cm magasságban állítgatjuk fel és le a kijelzőt, valamint előre és hátra dönthetjük azt 5 és 15 fokban. További lehetőség a Pivot mód is, viszont ami kimaradt, az az oldalra történő forgatás lehetésége, utóbbi esetben a komplett állványt kell elfordítanunk, ha szükségét érezzük. Az állványon kapott helyet egy kábelrendező fül, melyet a dobozba csomagolva kapunk, így szükség esetén felszerelhetjük. 

A hátoldal érdekes kinézetű, elsőre azt a benyomást keltette, hogy bekapcsolás után majd aztán világítanak a piros ledek dögivel, de nem, bár ez nem is olyan nagy probléma, nem vagyok a háttérvilágítás híve. A kör alakú középső rész kicsit kiemelkedik a panel hátsó részéből és piros kerettel rendelkezik, ugyanúgy, mint az állvány felső része és a talp hátoldala. Itt kaptak helyet a portok, csatlakozók. Amit kapunk az két HDMI 2.0, egy DisplayPort 1.4 menenet, továbbá két USB 3.0 port és egy USB 3.0 uplink port is helyet kapott. Nem maradhatott le természetesen a 3,5 mm-es jack csatlakozó sem.

Belső: 

Az LG 27GL850 egy 27 hüvelykes kijelzőt kapott, mely 2560 x 1440 pixel felbontással rendelkezik. A pixelek közti távolság 108,79 ppi. Ammi a paneltítust illeti, egy NANO IPS megoldásról beszélhetünk, ami 178/178 fokos betekintési szöget eredményez. A 350 cd/m² fényerőnek köszönhetően megkapta a HDR certifikációt. Gamer monitor révén fontos megemlíteni két paramétert, még pedig a válaszidőt és a maximális frissítési frekvenciát. Nos a LG 27GL850 144 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik, emellett az LG monitorokra eddig nem jellemző 1 ms-os válaszidő is adott. Itt jön még képbe a G-sync támogatás, nem nem egy fizikai - monitorban elhelyezett - chip-et takar, hanem szoftveres megoldással érhető el, az adaptive sync-et meglovagolva. Ennek eredményeképp a gép által kiszámolt képkockák azonnal megjelenésre kerülnek , így nem csúszik szét a kép nagy képkockaszámnál sem. Nálunk a G-Sync kifogástalanul működött. 

Képminőség:

Az LG 8 előre beprogramozott képmódot rejtett a monitor memóriájába, melyek közül biztosan mindenki megtalálja a neki tetsző kontraszt/fényerő / színpontosság keveréket. Választhatunk Gamer1 / Gamer2 / FPS / RTS / Vivid / Reader / HDREffect és sRGB módok közül. A reader és a HDREffect beállítások között például több, mint 300 cd/m² fényerő differencia van, így tényleg nem csak apró eltérések vannak a profikok közt. Ami a fekete színt illeti, nagyon szép, a kép cseppet sem szürkés, ott ahol feketének kell lennie. A tükröződést is néztük. Alapesetben jobban vissza kellene vernie a fényt a kijelzőnek, de a gyártó valamilyen réteget helyezett a panelre, így egész pozitív a helyzet annak ellenére, hogy egy ablakkal szembe helyeztük el a tesztmonitort. A Black Stabilizer funkció érzékeli a képernyő legsötétebb részét, és megnöveli annak fényerejét a jobb láthatóság kedvéért. Ez a funkció kimondottan jól jöhet a játékosoknak egy lövöldözésnél, amikor sötétben kell az ellenséget elkapni és.

Menü:

Távirányítót nem kapunk a kijelző beállításaihoz, hanem a monitor alkén lévő joystick felelős ezért a feladatért. Magyar nyelv sajnos nincs, de alapszintű nyelvtudással átlátható a menü. A monitor képes kommunikálni az OnScreen Control szoftverrel, aminek segítségével  például a fényerő vagy a kontraszt a számítógépen keresztül, az egérrel megváltoztatható. Sőt a szoftver képes arra is, hogy darabokra szabdalja vele a felhasználó a képernyőt, és így a nyitott ablakban futó alkalmazásokat automatikusan külön képernyőrészekre pakolja.

A Game Adjust menün belül lehetőség van bekapcsolni az FPS játékokban nagyon hasznos célkeresztet, melyet akár testre is szabhatunk. 

Teljes specifikáció:

Összegzés:

Az LG 27GL850 kimondottan tetszett számunkra. Ami az állvány stabilitást illeti megfelelőnek mondható, a tudás kimondottan jó, különösen tetszett, hogy szoftveresen extra beállításokat hajthatunk végre. A képm,inőség nagyon jó, a játékosok számára pedig a WQHD felbontás, a 144 Hz képfrissítés és az 1 ms válaszidő jól jön. Ami az árazást illeti, jelenleg 160 ezer forint környékén szerezhető be a monitor, melyhez 3 év garancia jár. 

Írta: Kocsis Bence