a-nagy-testver-deepcool-matrexx-70-teszt

A nagy testvér - Deepcool Matrexx 70 [TESZT]

2019. november 18. Tóth Ádám Gépház

Az elmúlt időkben igencsak sok Deepcool terméket teszteltünk. Sőt, ennek a gépháznak a kistestvérét is alaposan leteszteltük, melyet itt találhattok meg. Azonban azóta megjelent a nagytestvér, mely igencsak sokban különbözik a kistestvérétől. A Matrexx 70 nagyobb, több ventilátorhely van benne, praktikusabb, de mindezekbe a tesztünk során mélyebben belemegyünk.

Csomagolás, tartozékok

A gépház a teljesen megszokott karton dobozban érkezik, és semmi különlegessel nem találkozunk, míg ki nem nyitjuk a gépházat. A gépház ADD-RGB 3F változata az elején tartalmaz 3db címezhető RGB ventillátort, illetve a tápot elfedő oldallapba integráltak egy címezhető RGB ledcsíkot. A házban szokásos módon van beépített RGB Controller, illetve egy dedikált gomb is van hozzá.

Külső

A gépház igencsak kellemes megjelenést kapott. Ötvözték a végtelenül minimalista megjelenést a csillogó, villogó üveg fényáradattal, mely szerintem kifejezetten izlésesre sikeredett. Az előlap egy kipattintható üveglap, az oldallap meg szintén egy könnyedén kiszedhető üveg. A tápegységet felülről szintúgy egy üveglap fedi, mely kifejezetten látványos tükörként működik, ha a konfigunkat ellepi az RGB világítás. A gépház kifejezetten jó kábelvezetési lehetőségéket nyújt, így a benne épített konfigunk kifejezetten látványos lesz. 

Szerelhetőség

Ez talán a legfontosabb szempont minden egyes gépház kiválasztásakor, hiszen nem mindegy, hogy mennyit szenvedünk a konfigurációnk gépházba taposásával. Itt nem kellett szenvedni, hiszen hiába méretes az alaplapom, vagy a processzorhűtőm, bármiféle gond nélkül beszerelhető. Felül 3db 140mm-es  ventilátornak, elől szintúgy, hátul pedig 1db 140mm-es ventilátornak van hely, mely igencsak nagy lehetőségeket ad nekünk. A Deepcool Castle 360RGB v2 bármiféle gond nélkül felkerült a gépház tetejére, így a 360mm-es radiátor semmiféle gondot nem okoz. 

A tápegységgel igencsak sokat szenvedtem a Matrexx 55-nél, hiszen túl hosszú volt a tápegység és bekábelezve nem lehetett beszerelni, kábelezni 3 centiméternyi helyen meg igencsak nehéznek bizonyult. Az a terv, miszerint a felső üveglap kiszedhető, így a tápegységet beszerelve bőven van helyünk babrálni a kábelekkel, utólag könnyedén ráhelyezhető az üveglap, így maximálisan dekoratív, mégis szerelhető. 

A gépház hátsó oldalától megközelíthető a HDD tartó, ahol 2db HDD-t tudunk elhelyezni, illetve 2db SSD tartó is megtalálható az alaplapot rögzítő lemez hátoldalán. A HDD tartóval semmi gond nincs, de az SSD tartót kifejezetten értelmetlennek találom. A tápkábel sehogy sem fog belemenni az SSD-be, hiszen annyira közel van a lemezhez, hogy a 90 fokosan eldöntött kábelvég, vagy bármelyik más formája a SATA tápcsatlakozónak egyszerűen több mint 100 százalék, hogy nem fog a helyére menni, így ez a funkció teljesen hasznavehetetlen.

A videokártyát akár függőlegesen is elhelyezhetjük a házba, azonban ahhoz további kiegészítőt szükséges vásárolnunk. Továbbá nem ajánlom ezt, hiszen nem fog megfelelő levegőhöz jutni a videokártya és könnyen túlmelegedhet, hiszen a gépház aljába nem szerelhetők ventilátorok. De nem kell aggódni, hiszen a vertikálisan elhelyezett videokártyát gond nélkül dekoratív módon tudjuk elhelyezni egy további kiegészítővel, mely lényegében egy RGB-s tápkábel takarólemez.

Minőség

A gépház véleményem szerint abszolút minőségi anyagokból épül fel. A tetején a 3db ventilátort egy mágneses fémháló takarja el, mely porszűrőként funkcionál. Mindezzel párhuzamosan mellette találhatók a frontpanelhez tartozó elemek. Előlapi mikrofon/fejhallgató jack aljzat, 2db 3.0 USB, illetve 1db 2.0 USB. Megtalálható egy bekapcsoló gomb és egy RGB gomb. Hatalmas plusz pont, hogy a gombok kattanós gombok, nem tesznek meg nagy utat, így nem nyikorog és a minőségérzeten is sokat dob. A gépház elején az üveglap kiszedető, mely megkönnyíti az üveg karbantartását, takarítását. Az oldalán található üveg 2db csavarral van rögzítve, így azt is könnyedén le tudjuk szedni a helyéről, nem kell összevissza tapogatni a frissen takarított üveglapot a visszarakás közben. 

A pormentesség is viszonylag megoldott, hiszen az elején az üveg oldalánál van szellőzőnyílás, amit könnyen ki tudunk porszívózni, az alján meg végre (a Matrexx 55-el szemben) egy kicsúsztatható porszűrő van, azaz nem fog kijönni belőle a por, mire kiszedjük a helyéről.

Összegzés

Összességében az egész gépház nagyon egyben van. A gépháznak minden eleme minőségi és dekoratív. Stabil a szerkezete, bármekkora konfigurációt elhelyezhetünk benne akármekkora hűtéssel, hiszen ami biztos, hogy el fog benne férni. Tápegység mérete terén sem kell szűkölködni, bármekkora elfér benne gyakorlatilag, kábeleknek is bőségesen van hely, így ez egy tökéletes gépház a DIY projekteknek. Miután ezzel a verzióval a Matrexx 55 hiányosságait kijavították, az ára pedig ventilátorral felszerelve is a 25-30 ezer Forintot verdesi, én abszolút Ajánlott terméknek tartom.

A tesztterméket a Deepcool biztosította számunkra.

editors-choice

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban

Hasonló bejegyzések: