kicsi-a-bors-de-eros-cryorig-m9i-teszt/2017/07/10

Kicsi a bors, de erős? - Cryorig M9/i teszt

2017. július 10. Ficsor Tamás Processzor Hűtés

Már nem először bukkan fel a gyártó neve a teszt asztalunkon. A hazánkban nem igazán ismert Cryorig márka mondhatni még fiatal, hisz a cég csak 2013-ban alapítódott, viszont az ott dolgozó emberek pl. a Phanteks, és Thermalright alkalmazottjaiként rengeteg tapasztalattal rendelkeznek. A gyártó első hűtői az R1 szériába tartozó Ultimate és Universal, amiket mi alaposan szemügyre is vettük. Most viszont egy tőlük sokkal kisebb méretű és teljesítményű szintén toronyhűtőről lesz szó, az M9/i-ről.

Csomagolás:

cryorig_m9_2

A doboz a szokásos Cryorig stílust kapta. A benne található hűtő plusz karton védelmet kapott, az alkatrészek és a leírás pedig külön zacskókba vannak elszeparálva. A felszereléshez szükséges részek mellett kapunk egy plusz ventilátorhoz szükséges felfogatást és egy 4 grammos CP15-ös Cryo hűtőpasztát is. A csomag részét képezi egy igazolványkártya méretű és minőségű termékregisztráló kártya, amit, ha gyártó oldalába beviszünk akkor további 3 év garanciát kapunk.

A termék:

A dobozból kikerülve szembesülünk azzal, hogy milyen „aprócska” is a hűtő a maga 102 mm-es szélességével, a 124,6 mm-es magasságával és a 87 mm-es mélységével.  A torony 40 db 0,4 mm vastag alumínium lamellákból áll össze, melyek nem teljesen vízszintesen feküdnek. Ezt úgy kell érteni, hogy a ventilátor felé eső résznél a lamellák között 3,6 mm van, míg a másik oldalt csak 1,6 mm. Ez a fajta megoldás a gyártó saját fejlesztése, mely a Jet Fin Acceleration System nevet kapta. Ettől az elrendezéstől elvileg a torony „végén”, ahol a lamellák 1,6 mm-re vannak egymástól ott nagyobb a levegő sűrűsége. Mivel a kacsa csőr szerűen elhelyezett lamellák elején nagyobb a távolság, így a friss levegő szabadabban beáramolhat, a másik oldalt pedig gyorsabb a távozhat, ezzel javítva a hőelvezetést. Ez a megoldás megtalálható az R1 Universal és R1 Ultimate toronyhűtőknél is.

cryorig_m9_6 cryorig_m9_5
-

Másik érdekesség, hogy a gyártó „letakarta” a rész csöveket, így azok nem közvetlenül érintkeznek a CPU-val. A bordák között 3 db 6 mm átmérőjű nikkelezett réz hő cső helyezkedik el, melyek egy True Copper Base Plate nevű részen keresztül veszik fel a hőt. Az el lényege az lenne, hogy a nagy hővezető képességű C1100 minőségű nikkelezett tiszta réz lap segítségével a hő csövek hatékonyabban veszi fel a hőt, így növelve hűtés hatékonyságát. Hasonló megoldással találkozunk a többi hűtőknél is.

cryorig_m9_4

Maga a ventilátor 92 mm-es vele együtt a torony 425 grammot nyom. A ventilátor hosszú, fonott borítású 4 pines kábelt kapott. A fordulata 600-2200 RPM között van, így maximum 26,4 dBA zajszinttel működik. Az „aprócska” ventilátor 48.4 CFM levegőt képes megmozgatni 3.1 mm/H2O nyomással. A torony kapott egy műanyag sapkát is, ami a megjelenést dobja fel.

Szerelés:

A teszt során egy Intel Core i5 6500 3,2 GHz-es CPU hűtése történt meg. Mivel egy belépő kategóriás hűtőről van szó, így nem láttam értelmét egy erősebb CPU-ra rakni.

Az M9 szerelése egyszerűnek tűnik, de mégsem az. Az Intel tokozásnál mindenki tudja, hogy a hűtő felerősítésére 4 furat áll a rendelkezésünkre. A hűtő kapott egy hátlapot, amit az alaplap mögé kell helyezni a csavarok segítségével. Ez után jön a vicces rész. A gyártó szerint először a kereszt merevítőket csavarozzuk fel majd a tornyot. Ez azonban nem működik, mivel a torony lábánál lévő csavar rövidnek bizonyul. Tehát először a toronyra fogassuk fel a kereszt merevítőket, majd ezután helyezzük a CPU-ra. A csavarokat úgy tekerjük, hogy a merevítők nagyjából egyforma magasságban álljanak és persze nem kell szakadásig tekerni.

cryorig_m9_3

Így utólag szerintem ez egy nagyon bugyuta rendszer. Az rendben van, hogy teszi a dolgát, a torony nem esik le, de ha például a 4 hosszú csavart végig menetelték volna és a hátlap felhelyezése után 4 anyával rögzíteni lehetne, akkor már ezzel meg kíméltek volna a szenvedéstől, mivel a csavar nem egyszer ki esett.

Teszt:

A teszt alatt az Aida64 Extreme szoftverét használtam és az ott kijött adatokat láthatjátok. Az összehasonlítás végett más hűtők adataid is láthatjátok.

cryorig_m9_1

A diagramon jól látszik, hogy a 120 mm-es ventilátorral szerelt DeepCool hűtővel szinte azonos a teljesítménye. Viszont, ami érdekes az az, hogy a Cryorig hűtőjével a játékok 60 fokig is felkúszott a hőmérséklet, míg a DeepCool termékével 45 fok körül megállt.

Tapasztalat, vélemény:

Eléggé felemás vélemény alakult ki bennem a Cryorig termékéről. Először is jó látni, hogy olyan megoldásokkal is ellátták az M9-et, mint a Jet Fin Acceleration System, ami a nagyobb testvéreire is jellemző. Ide tartozik még a True Copper Base Plate megoldás is, ami mondjuk csak hasonlít a nagyobb kategóriás termékeken lévő fejlesztésekre, mégis jó látni, hogy gondolkoztak és dolgoztak azon, hogy ez a kis hűtő ne lógjon ki a sorból és hozza azt, amit elvárnak a gyártó iránt rajongók. Az már egy másik kérdés, hogy valóságban ez, hogy működik. A stressz teszt alapján nagyon is jól, hiszen egy 120 mm-es ventilátorral szerelt hűtővel egyezik meg a teljesítménye. Viszont olyan játékok futtatásánál, mint a például a Rainbow Six Siege és a Wildlands a hőmérséklet egészen 60 fokig is felmegy.

cryorig_m9_8

Összességében nézve én olyan konfigurációkba ajánlom ezt a hűtőt, amit mondjuk irodai munkavégzésre használnak, vagy otthon a szülök gépébe (ahol a gyári hűtő hangos), esetleg összeállított NAS-ban és HTPC-ben, valamint belépő szintű gamer gépekben is eltudom képzelni. Méretei miatt kis házakban is elfér a RAM modulokhoz pedig egyáltalán nem ér. A hűtő egyik legjobb pozitívuma, hogy nagyon halk. A Cryorig M9 kb. 7-8 ezer forintos áron érhető el. Ez olyan árkategória, ahol sűrűn helyezkednek el a termékek 100-200 forint különbségekkel. Itt csak a felhasználói igény a döntő.

ajanlott_new

cryorig-logo_typeface_black

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás