steelseries-prime-majdnem-tokeletes-teszt

SteelSeries Prime+ - Majdnem tökéletes [Teszt]

2021. szeptember 27. Herczeg Balázs Perifériák

A dán márka jóvoltából nemrégiben már bemutattuk a Rival 5 és a Prime Wireless egereket is, amelyekről igen pozitívan vélekedtünk, viszont a specifikációkat tekintve az említett egerek egyike sem volt a legjobb felszerelt megoldása a gyártónak. Azonban nemrégiben eljutott hozzánk a Prime+ vezetékes egér, amely majdnem minden tekintetben kimaxolta az elvárásainkat egy egérrel kapcsolatban. Csúcskategóriás szenzor, kiváló minőségű kapcsolók, könnyített súly és kiváló formatervezés és driver nélküli beállítási lehetőség. Kell ettől több?

Kábelesben csúcskategória

Egy esport egérnek több szempontból is kiválónak kell lennie, legyen szó akár a pixelpontos szenzorról, a kapcsolók minőségéről, az egér kialakításról és a strapabíróságról, a súlyról, valamint a beépített memóriájáról. A Prime+ egy valóban kiváló megoldásnak számít az összes említett szempontból. A 71 g-os súlya, az ergonomikus és masszív kialakítása, a könnyített kábel, a top optikai szenzor és a beépített LoD (Lift off distance) érzékelő, valamint a gyártó 100 millió kattintásra értékelt optikai kapcsolói mind hozzátesznek ahhoz, hogy a Prime+ több éven át is megbízható társunk legyen. Az első kisebb szépséghiba az egérrel leginkább a fekete teflontalpakban rejlik, amelyek nem képesek olyan jól csúszni, mint a vezeték nélküli változaton lévő PTFE talpak, viszont a gyártó oldalán egy pár dolláros beruházással pótolni lehet.

A belsőre nem lehet panasz

A gyártó a weboldalán az egeret a legújabb TrueMove Pro+ szenzorral hirdeti, azonban ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis a gyakorlatban ugyan az a TrueMove Pro szenzor lapul az egérben, mint a sima Prime-ban, azonban a Prime+ kapott egy magasságérzékelő LoD szenzort is, amelyet a felhasználók saját igényeik alapján szabhatnak testre. Mivel ez befolyásolja a szenzor követési tulajdonságait, a gyártó jobbnak látta, ha új névvel illeti a megoldását. Ezt leszámítva a TrueMove Pro a Pixart PMW3389 szenzorjára épít, azonban a követési sebességet a dán gyártó 450 IPS-re tornászta, valamint a szenzor felbontását is feltolta 18 000 CPI-ra, amely 50-es értékenként állítható. Az 50 G-s gyorsulás természetesen megmaradt. A TrueMove Pro mellett helyet kapó LoD szenzor 8 fokozattal rendelkezik, amely szoftveresen és az egér alján lévő OLED kijelző segítségével egyaránt személyre szabható. Mi a SteelSeries QCK Edge egérpadhoz a 3-as beállítást ajánljuk, alatta ugyanis problémás tud lenni a felületen a követés.

Mikrokapcsolók tekintetében a gyártó saját fejlesztésű Prestige OM™ kapcsolói kaptak helyet. Lényegében ezt a megoldást 4 alkotóelem együttműködése teszi egyedivé: egy a csipeszekben található huzal, egy mágnesmag és az egy infravörös LED és annak érzékelője. A jobb és bal gombok borításában 1-1 csavar kapott helyet mindkét oldalon, amik kattintás során lenyomják a huzalt. A huzal az erőhatás kifejtéséből adódóan lehajlik és elzárja az infravörös fény útját az érzékelő felé, amely ebből kifolyólag jelet küld a számítógép felé, hogy a gombot lenyomták. Hogy a kattintás végrehajtása után a huzal azonnal visszaugorjon a helyére, az alsó részen egy mágnesmag kapott helyet, amely a lenyomás felengedését követően azonnal visszahúzza a huzalt a helyére. Ezt követően az infravörös fény újra átjut az érzékelőhöz, amely jelzi a számítógép számára, hogy a gombot felengedték. Ötletes, gyors, megbízható és tartós.

Driver-mentes konfigurálás az OLED kijelzővel

Hatalmas pacsi jár a gyártónak, hogy ugyan extra összegért, de nem kell telepíteni a szoftverüket a számítógépekre, ugyanis az egér beépített OLED kijelzője a makrók beállításán, valamint az OLED kijelzőn lévő logó megváltoztatásán kívül minden beállítást elérhetővé tesz. Az egér alján lévő vezérlőgomb nyomva tartásával válik elérhetővé a beépített menü, ahol a CPI-, a kommunikációs sáv és a LoD értékei, valamint a világítás is beállítható, ráadásul ezek automatikusan mentésre kerülnek a belső memóriába. Rendkívül ötletes és könnyedén használható megoldás!

Kialakítás és összeszerelési minőség

A Prime sorozatot ergonomikus kialakításából illetőleg leginkább az FPS műfajhoz ajánlanánk, viszont bármilyen más műfajban is megállja a helyét az elképesztően kényelmes fogásának köszönhetően. A görbület tökéletes ahhoz, hogy a tenyér kényelmesen helyezkedjen el rajta, a jobb- és bal oldal pedig úgy lett kialakítva, hogy a hüvelyk, valamint a gyűrűs és a kisujj is kényelmesen tudjon elhelyezkedni. Ez rendkívül stabil fogást eredményez függetlenül a fogási stílustól. A könnyített polikarbonát-ABS egyfajta VDI30 taktilis mikrotextúrával rendelkező felületet kapott, amely jobb fogást eredményez, a gyakorlatban pedig az ujjlenyomatok sem igazán látszódnak meg rajta szerencsére. Ettől függetlenül 1-2 tapadást segítő gumi nyugodtan felragasztható a nagyobb kényelem érdekében. A bal oldalon helyet kapó 2 extra gomb megfelelő helyekre lettek elhelyezve, azonban eléggé vékonyak, így 1-2 embert zavarhat a lenyomásuk. A görgő lépései rendkívül jól érzékelhetők azonban ezen a modellen valamiért hangosabb a görgő, mint a vezeték nélküli modellen. Ellentétben a görgővel, ha bármiféle erőhatást gyakorolnánk az egér szerkezetére, az nem fog nyekeregni, amely tartós és masszív szerkezetre utal. A csatlakozásért egy könnyített, micro USB csatlakozású paracord kábel felel, amely a könnyítés és a szövetborítás ellenére rendkívül feszes és merev, így rendkívül ajánlott egy kábeltartó beszerzése, ugyanis a merevség sok problémát okozhat játékok során.

Verdikt

Érdemes leszögeznünk, hogy a SteelSeries Prime+ az egyik legjobb egér, amely valaha is a tesztasztalra került. A könnyített súly, az ergonomikus kialakítás és a kiváló szenzor egyaránt közrejátszik abban, hogy az egér minden szituációban megállja a helyét. Legyen szó FPS-ről, MMO-ról, kalandjátékokról, vagy egyszerű hétköznapi használatról is akár, a Prime+ semmilyen tekintetben sem okoz csalódást, így igazán alkalmassá téve a kompetitív játékokhoz is. Az olyan ötletes megoldások, mint a Prestige OM™ kapcsolók, az extra LoD szenzor és az OLED kijelző pedig új szintre emelik a használati élményt. Ha a görgő apró hibáját, valamint a kábel merevségét is ki tudná javítani a gyártó, gyakorlatilag egy tökéletes egér lehetne a Prime+. A mozgatása egyszerű, a fogása stabil, a szenzor meg pont olyan pontos, amilyennek lennie kell.

A tesztben szereplő egeret a SteelSeries magyarországi képviselete biztosította számunkra, amelyet ezúton is köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter